Το μέλι στη ζωή μας

Το μέλι παχαίνει

Μύθος: Το μέλι έχει κατηγορηθεί άδικα για το γεγονός ότι παχαίνει. Αν ο τρόπος ζωής μας είναι φυσιολογικός και μέσα σε αυτόν περιλαμβάνεται και η άσκηση, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε για τα δήθεν περιττά κιλά που θα πάρουμε από την κατανάλωση μελιού.

Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το μέλι σκέτο...


Αλήθεια: Πολλοί πιστεύουν πως μια φέτα με βούτυρο και μέλι είναι το ιδανικότερο ξεκίνημα για πρωϊνό. Και ενώ μπορεί να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ωστόσο είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το μέλι σκέτο (π.χ. μισή κουταλιά ανά 1-2 ημέρες) ώστε να γίνεται γρηγορότερα η απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Καλύτερα να τρώμε το μέλι το βράδυ

Μύθος: Το μέλι αποτελεί πρώτης τάξεως τονωτική ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι αυτό και η ιδανική ώρα κατανάλωσής του είναι το πρωί ή νωρίς το απόγευμα (κατά τις 18:00) ώστε ο οργανισμός μας να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της υπόλοιπης ημέρας.

Το μέλι είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας

Αλήθεια: Πλούσιο σε ζάχαρα που τονώνουν το οργανισμό, το μέλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ισχυρές διατροφικές αξίες. Πέρα από τα ζάχαρα που εμπεριέχει, βοηθά και στην απορρόφηση ασβεστίου ενώ γενικότερα διευκολύνει και στην απορρόφηση των ενεργών συστατικών του οργανισμού.


Τα οφέλη του μελιού είναι μόνο διατροφικά

Μύθος: Το μέλι πέρα από τις υψηλής αξίας διατροφικές του ιδιότητες, φημίζεται και για την επουλωτική του δράση. Ως το καλύτερο φυσικό γιατρικό για γρήγορη επούλωση σε πληγές και εγκαύματα, το μέλι συχνά χρησιμοποιείται και ως συστατικό επουλωτικών αλοιφών.


Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως, γι' αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για του αθλητές τα παιδιά τις εγκύους τους αρρώστους, και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.
Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας, βοηθούν όμως για την απορρόφηση των ζαχάρων.
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματος έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω σιδήρου που περιέχει. Το μέλι βοηθά σημαντικά στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω της καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι  χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών. )


Να προτιμάται το Ελληνικό μέλι, διότι είναι εξαιρετικής ποιότητας, πιο συμπυκνωμένο και με πιο πολλά ιχνοστοιχεία, δεν είναι υδροραές όπως το εισαγόμενο και δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

2 σχόλια:

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...